soalan lazim  hubungi kami   aduan dan maklum balas   peta laman
W3C

Pilihan W3C

Pilihan Warna: red  merah  kuning
Saiz Tulisan:
A- A A+
Jenis Tulisan:
Laman Utama Koperator Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP)

Pengenalan

Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP)

Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP) telah dilancarkan secara rasmi pada 7 September 1980 di Mesyuarat Ketua Komanwel Negeri di New Delhi untuk menunjukkan komitmen Malaysia dengan Kerjasama Selatan-Selatan, khususnya untuk berkongsi pengalaman pembangunan dan kepakaran dengan negara-negara membangun yang lain.

Berdasarkan kepercayaan bahawa pembangunan negara bergantung kepada kualiti sumber manusia, Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP) memberi penekanan kepada pembangunan sumber manusia melalui penyediaan latihan dalam pelbagai bidang yang penting bagi pembangunan sesebuah negara seperti pentadbiran awam, tadbir urus yang baik, perkhidmatan kesihatan, pendidikan , pembangunan yang berterusan, pertanian, pembasmian kemiskinan, promosi pelaburan, ICT dan perbankan.

Setiap tahun, lebih daripada 100 Program yang ditawarkan dengan lebih daripada 79 Institusi Latihan Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP), yang kebanyakannya adalah pusat kecemerlangan untuk latihan. Sejak ia dilancarkan, lebih daripada 29,000 peserta dari 140 negara telah mendapat manfaat daripada pelbagai program yang ditawarkan di bawah Program Kerjasama Teknikal Malaysia (MTCP).

Objektif

  •  Untuk berkongsi pengalaman pembangunan dengan negara-negara lain;
  •  Untuk mengukuhkan hubungan dua hala antara Malaysia dan negara-negara membangun yang lain;
  •  Menggalakkan Kerjasama Selatan-Selatan (SSC);
  •  Untuk menggalakkan kerjasama teknikal di kalangan negara-negara membangun (TCDC).

Institut Koperasi Malaysia

Sebagai institusi pendidikan koperasi tunggal di Malaysia, telah diberi kepercayaan oleh Kementerian Luar Negeri untuk menjalankan kursus Sijil Pengurusan Koperasi. Ini merupakan pengiktirafan oleh kerajaan Malaysia untuk menyokong sektor koperasi sebagai enjin ketiga pertumbuhan bagi Malaysia selepas sektor awam dan swasta.

 Maklumat Lanjut    Certificate in Co-operative Microfinance

Undian
Adakah infomasi di dalam Portal IKM memenuhi ekspektasi dan keperluan pelanggan?