Accessibility Tools

Bahasa Melayu
Laman Utama Info Korporat Maklumat Bahagian Unit Unit Pembangunan Modal Insan & Transformasi Digital (UPMITD)

Fungsi

1. Pembangunan Program PMI & Data
    • Pembangunan program modal insan koperasi.
    • Mengumpul & menganalisis data.
  2. Pembangunan Modul dan silibus Program.
  3. Penyelarasan program bersama Pusat, Sektor, Zon Cawangan.
  4. Penyelarasan Data dan KPI Agensi.
  5. Menyelaras pelaksanaan program Dasar koperasi – DAKOM, DIGIKOP, PTPMIK.
  6. Operasi PMI
    • Melaksanakan program yang dirancang mengikut jadual yang telah ditetapkan serta mengikut piawaian MS ISO 9001:2015.
    • Melaksanakan program/kursus di atas permintaan (bersasar).
    • Menyediakan pelaporan pelaksanaan program berjadual dan bersasar secara berkala.
    • Menyediakan pelaporan penerbitan secara berkala.
  7. Sistem & Data
    • Penyediaan kursus berjadual IKMa.
    • Pembangunan program modal insan koperasi.
    • Mengumpul & menganalisis data.
  8. Melaksanakan program memperkasa digitalisasi koperasi dalam pelbagai bidang khusus di koperasi melalui bimbingan IKMa dan Industri.
  9. Membantu dalam meningkatkan kecekapan dalam pentadbiran dan perniagaan koperasi melalui transformasi digital dan AI di Koperasi.
  10. Menggalakkan inovasi dan kreativiti dalam pembuatan keputusan dalam gerakan koperasi melalui alatan digital dan AI kepada kepimpinan dan pengurusan koperasi.
  11. Mengkoordinasi program latihan dan bimbingan khusus dalam bidang digital dan AI.
  12. Menghubung koperasi dan rakan teknologi, digital dan industri melalui program bimbingan bersasar.
  13. Penerbitan & Percetakan
    • Mengurus bahan penerbitan IKMa (kecuali Laporan Tahunan IKMa) sehingga proses percetakan termasuk urusan penterjemahan dan perolehan.
    • Menyediakan pelaporan penerbitan secara berkala.
    • Menyediakan keperluan cetakan program/kursus berjadual dan bersasar serta Majlis Rasmi IKMa.
  14. Pemasaran
    • Memasarkan bahan bercetak kepada pihak yang berkaitan.
    • Menjalinkan jaringan kerjasama bersama agensi dan koperasi dalam meningkatakan penyertaan bagi penerbitan.
    • Kolaborasi strategik bersama penerbit dan persatuan.

Hubungi Kami:

Sebarang pertanyaan, tuan/puan boleh hubungi maklumat seperti di bawah:

Unit Pembangunan Modal Insan & Transformasi Digital
Institut Koperasi Malaysia,
103, Jalan Selangor,
46700 Petaling Jaya, Selangor.

Telefon   : 03-7964 000 ext: 071/064